Waarom gebruiken we dilatatieprofielen in betonvloeren?

Published on 02 October 2019

concrete-floor

Eindproduct zonder dilatatieprofielen.

Iedereen wil een betonvloer van een goede kwaliteit. Hoe gaan we eigenlijk om met het krimpen van de beton? Zagen? Dilatatieprofielen? Of...

Beton krimpt.

Omdat we niet om bovengenoemd feit heen kunnen, is vooral de vraag:

  • Hoe kunnen we hiermee omgaan in de ontwerpfase?
  • Hoe kunnen we de kans op scheurvorming minimaliseren?
  • Zijn er andere opties dan zagen of een dilatatieprofiel?

 

Hoe gaan we hiermee om?

In de ontwerpfase is het goed mogelijk om rekening te houden met krimp en de mogelijkheid van scheurvorming. In de loop der jaren hebben de diverse methodes en oplossingen zich ontwikkeld naar een hoger niveau.

Voorheen was het normaal om de vloer in te zagen om zo scheurvorming "te sturen". De "zwakke plek" onder de zaagsnede was dan  de plaats waar de beton mocht scheuren. Dit was uiteraard verre van ideaal te noemen.

Het diatatieprofiel deed zijn intrede wat ons de  mogelijkheid gaf om de krimp op te vangen en het zaagsneden overbodig te maken.

Maar een scheurloze vloer zonder zaagsneden of dilatatieprofielen geeft ons meer indelingsvrijheid, hiermee creëren we meer veiligheid, minder onkosten voor reparatie aan vloer en materieel, dit is waar de kracht van Twintec ligt. Door onze research en engineering werd er een product ontwikkeld waarmee we beide opties konden elimineren.

Hoe kunnen we de kans op scheurvorming minimaliseren?

Alle opties worden door onze eigen engineers bekeken om zo een zo'n optimaal mogelijk ontworpen vloer te maken. Door het voorspellen van risico's op scheuren en krimp, kunnen zij het ontwerp zo inrichten dat hier rekening mee gehouden word. En zo een voegloos ontwerp kunnen maken rekening houdend met krimp.

Zijn er andere opties dan zagen of een dillatatieprofiel?

Er zijn zeker andere opties dan zagen of profielen; een voegloos ontwerp op basis van onze Twintec Ultimate, al dan niet als een hoogwaardige supervlakke vloer, daarvoor is Twintec uw partner.

Ontdek wat we voor u kunnen betekenen om deze problemen op te lossen.

Ontdek
Posted by Jos Rossen

Topics: Twintec Ultimate, Concrete, SFRC, Jointless